Elmenhorster

Klimato kaita

Šis ruduo, panašu, įeis į istoriją dėl rekordiškai aukštos vidutinės temperatūros. Klimato šiltėjimas ir jo sukeliami padariniai lemia vis garsesnes kalbas apie ekstremalių orų pokyčių įtaką ekonomikai bei maisto produktų kainoms.

Vytauto Didžiojo universitetas Universiteto Žemės ūkio akademijos Agronomijos fakulteto mokslininkas doc. dr. Vytautas Liakas teigia, kad šiuo metu pasaulyje vyksta ne klimato kaita, o tikras klimato šėlsmas, kuris, anot, ekonomisto Marius Dubnikovas, turės įtakos ne tik ekonomikai, bet ir perskirstys Žemės gyventojų tankumą.

Elmenhorster sultis gaminančios „Eckes-Granini Baltic“ vadovas Marius Gudauskas pastebi, kad klimato kaitos padariniai jau turi didelės įtakos gėrimų, sulčių gamybai. Pavyzdžiui, dėl vis prastėjančio derliaus per pastaruosius metus koncentruotos apelsinų sultys pabrango dvigubai. „Tai, kas darosi apelsinų rinkoje, jau galima pavadinti krize. Apelsinų pasiūla darosi ribota ne tik dėl mažėjančio apelsinų derliaus Brazilijoje, bet ir kitose apelsinus auginančiose šalyse vykstančių kataklizmų – sausrų Ispanijoje, uraganų Floridoje. Prie apelsinų derliaus mažėjimo prisideda ir nauja citrusinių vaisių liga „Huabglongbing“ (liet. geltono drakono liga), dėl kurios apelsinmedžiai numeta nesunokusius apelsinus ir patys per kelerius metus visai nunyksta“, – komentuoja M. Gudauskas.

Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/tvarilietuva/aplinka/klimato-kaita-ne-tik-ekstremalus-karsciai-bet-ir-kylancios-maisto-produktu-kainos-94898963